Afgebroken ijsberg Zuidpool: 'hele ecosysteem zal veranderen'

Paterniano Del Favero
Luglio 14, 2017

Een ijsberg zo groot als de provincie Gelderland is woensdag afgebroken van Larsen C-ijskap in Oost-Antarctica. Daardoor gaat er geen directe invloed op de zeespiegel van uit. Daarop is de scheur duidelijk zichtbaar.

Vandaag blikken we - aan de hand van beeldmateriaal - terug op de afgelopen maanden waarin de Larsen C-ijsplaat steeds dichter bij afkalving in de buurt kwam. "Als het smelt zal het het volume van het water in het glas niet veel doen toenemen".

Dat de plaat af zou breken zat er al een tijdje aan te komen: er zit sinds 2011 een gigantische scheur in de ijsrots, die 350 meter dik is en ruim 5.000 vierkante kilometer groot. Het zal waarschijnlijk twee tot drie jaar duren voordat de ijsmassa is gesmolten.

Volgens de SCAR-wetenschappers zal de hele voedselketen van de regio veranderen, met winnaars en verliezers tot gevolg. Een andere gletsjerexpert, Twila Moon, is het (deels) met hem eens, maar zegt ook wel dat de opwarming van het klimaat de kans dat dit kon gebeuren, wel heeft beïnvloed. Maar de experts zijn erover eens dat zo'n reusachtig verlies van ijs onwaarschijnlijk is.

Stromingen en hevige wind kan er uiteindelijk voor zorgen dat het brok richting het noorden wordt geblazen waardoor het een gevaar kan worden voor de internationale scheepsvaart. "De snelheid van het afscheuren verraste ons, eerlijk gezegd", liet onderzoeksleider Adrian Luckman weten. Komt de ijsplaat die klap te boven? De ijsberg is echter nog niet weggedreven en ligt nog op dezelfde plaats tegen de ijsplaat aan.

De ijsplaat vormt een belangrijke barrière voor gletsjers.

Altre relazioni OverNewsmagazine

Discuti questo articolo

SEGUI I NOSTRI GIORNALE